Aveti 0 produse in cos
Mergi la casa
Sa ne cunoastem corpul! Abonare RSS
de Admin AECAU
Publicat la data: 21.05.2013

 

Viaţa se realizează majoritar prin conversia energiei radiante sare în energie chimică, de către organismele vegetale. Organismele animale, categorie care include şi omul, convertesc energia chimică ingerată şi stocată în energie mecanică, osmotică, electrică şi termică. Aceste forme de energie sunt utilizate pentru structurarea organismului, pentru mişcare, pentru comunicare, pentru realizarea unor performanţe uluitoare în adaptarea la medii de viaţă foarte diferite şi uneori foarte ostile. Fiziologia modernă studiază desfăşurarea optimizată a funcţiilor, pe care am putea să o numim metaforic „înţelepciunea corpului”. Ea explorează „înţelepciunea corpului”, pornind de la elemente perfect caracterizate de discipline analitice, cum sunt biochimia, biofizica, biologia moleculară şi celulară.

Drumul istoric al fiziologiei a pornit de la observarea fenomenelor fiziologice, a evoluat spre abordări analitice care explorau detaliile de desfăşurare a proceselor chimice şi fizice la nivelul organismului şi celulelor, şi care studiau moleculele implicate în diferitele fenomene fiziologice. Din această multitudine de date acumulate, prin abordarea de tip sistemic, fiziologia modernă integrează rezultatele obţinute de disciplinele analitice în explicaţii de nivel superior. Prin funcţionarea integrată a elementelor în sistemele biologice apar noi proprietăţi, denumite proprietăţi emergente, care sunt absente la nivelul elementar. De exemplu, funcţionarea integrată a neuronilor în reţele neuronale produce capacităţi noi, inexistente la nivelul elementar neuronal, cum ar fi memoria, conştiinţa, emotivitatea. Studiul complexităţii acestor sisteme a evidenţiat legi specifice care acţionează la acest nivel. Fiziologia animală, în care se include şi fiziologia omului, studiază funcţiile prin care se menţin sistemele biologice în viaţă şi se asigură perpetuarea lor. Ea se ocupă cu studiul funcţiilor organismului şi reglării acestora pentru menţinerea unei stări staţionare, cât şi pentru adaptarea organismului la variaţiile mediului extern sau la necesităţi variabile în timp.

Cu ce ne ajuta sa ne cunoastem organismul? Fiecare dintre noi ne dorim sa ne cunoastem mai bine, sa ne coordonam mintea si corpul astfel incat sa ne întelegem pe noi si pe ceilalti si sa ne manifestam potentialul uman la maxim, poate asa reusim sa scapam de stres, de agitatia de zi cu zi si de problemele care isi fac loc in viata noastra….neinvitate!

Comenteaza acest articol
Noutati din aceeasi categorie
  Viaţa se realizează majoritar prin conversia energiei radiante sare în energie chimică, de către organismele vegetale....
» continuare
.